Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr...
Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej...
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne,...
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i...
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane...
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej...
Wykorzystanie ekologicznych gadżetów reklamowych pomaga w budowaniu pozytywnego wizerunku firmy. Można tą metodą zwiększyć zaangażowanie klientów w działania związane z tematyką...
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos...
Słodka czy ostra? Przybierająca różne barwy papryka jest jedną z podstawowych przypraw. Jej pikantna odmiana zdominowała modną w Polsce kuchnię meksykańską. Papryczki chili są popularne...
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w...
Zapobiega depresji, sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi, bardziej sprawni intelektualnie i pomaga w walce z chorobą Alzhaimera – takie cuda działa maleńki owoc czarnej porzeczki. Czarna...
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki....
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo...
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie...
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje...
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą....
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku,...
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko...
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem...
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie...
Ta strona używa plików cookies. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.